Gotowane jajka i zielone warzywo zamieniam w pyszne smarowidło. Jest 100 razy lepsze od szynki

Dodano:
Pasta z awokado Źródło: Shutterstock / Mariia_A
W moim domu szynka i żółty ser dawno poszły w odstawkę. To dlatego, że szykuję takie pasty do pieczywa, że rodzina nie chce nic innego. Ta z gotowanych jaj i zielonego warzywa należy do jednych z ulubionych, a robię ją 5 minut.

Ja i moja rodzina od jakiegoś czasu doceniamy pasty do pieczywa. Ich smak, różnorodność i to, że z ich dodatkiem kanapki smakują zjawiskowo. Ja cenię je też bardzo za to, że są szybkie w przygotowaniu, a wiele z nich można zrobić za grosze. Nic więc dziwnego, że odstawiliśmy szynkę i żółty ser.

Z czym połączyć gotowane jajka w paście?

Gotowane jajka doskonale nadają się na pastę. Da się je bowiem posiekać i rozgnieść widelcem czy też zblendować na gładką masę. By pasta z dodatkiem jaj miała pełny smak, warto dorzucić do niej różne składniki. Jajka dobrze będą harmonizować np. z tuńczykiem z puszki, wędzoną makrelą czy awokado. Można je też połączyć z posiekaną szynką, startym żółtym serem. By całość zamieniła się w aksamitne smarowidło, warto dodać trochę majonezu, śmietany, jogurtu naturalnego czy kremowego twarożku.

Jak zrobić zieloną pastę z gotowanymi jajkami?

Moja zielona pasta z dodatkiem gotowanych jaj robi w moim domu furorę. Jest bowiem bardzo smaczna i pożywna. To dlatego, że oprócz jajek, dodaję do niej awokado. Jajka stanowią doskonałe źródło pełnowartościowego białka i wielu składników odżywczych. Awokado dostarcza przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Przygotowanie tej pożywnej pasty zaczynam od ugotowania na twardo 1-2 jajek. Zwykle dodaję dwa, bo taka ilość jest dobra na jedno awokado i od razu mam więcej pasty. Jajka tylko siekam, a potem rozgniatam widelcem razem z awokado. Pasta jest aksamitna, smarowna i tak naprawdę nie wymaga dodatku majonezu czy śmietany. Warto jednak do niej dorzucić posiekaną cebulkę lub szczypiorek dla zaostrzenia smaku, a także doprawić całość sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Przepis: Pasta z jaj i awokado

Zielona pasta z awokado z dodatkiem gotowanych na twardo jaj

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
95 w każdej porcji

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 dojrzałe awokado
  • kawałek cebuli
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj. Awokado umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń pestkę, łyżeczką wyjmij miąższ.
  2. Łączenie składnikówMiąższ z awokado dodaj do jajek, składniki rozgnieć widelcem. Wymieszaj je z posiekaną cebulką, dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Jak podać zieloną pastę z gotowanymi jajkami?

Zieloną pastę z gotowanymi jajkami podaję zwykle na pieczywie. Pasuje zarówno do bułek, lekkiego, jasnego chleba, jak i pełnoziarnistego czy razowego. Pieczywa nie smaruję wcześniej masłem, bo pasta i tak zawiera sporo tłuszczu i kanapki z nią nie są suche. Jeśli chcecie, tę zieloną pastę możecie też zaserwować na pieczywie chrupkim, a nawet na waflach ryżowych.

Źródło: Vimed / smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...